[...] na chudym białku, takim jak piersi z kurczaka lub indyka, polędwiczki wieprzowe, chude mięso wołowe, ryby i owoce morza, jaja i niskotłuszczowy nabiał, lekkostrawne odżywki białkowe. Oczywiście nie unikaj tłustych ryb i jaj, tylko dlatego, że są tłuste. Mają bardzo dużo wartości odżywczych, których, jak już wiesz, potrzebujesz. Przeczytaj [...]
Witaj :) Jesli jestes chudzinka to z pewnoscia oponki latwo sie bedzie pozbyc. Przede wszystkim zweryfikuj kilka rzeczy: a) czy nie jesz za malo (tak, mozliwe jest ze zbyt restrykcyjna dieta spowoduje gromadzenie sie wody, czy lekkiego tluszczyku w dole brzucha) Tutaj obliczysz zapotrzebowanie: [...]
[...] zależą od odpowiedniej podaży wysokiej jakości białka. Zwiększ więc podaż białka w swojej diecie. Włącz do swojej diety wysokiej jakości żywność i suplementy, takie jak białko serwatkowe, chude mięso (w tym kurczak, wołowina, wieprzowina i ryby), niskotłuszczowy twarożek oraz jajka. Źródła: Bier, D. The Energy Costs of Protein Metabolism: [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? nie CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? nie ****PYTANIA DODATKOWE********************************** CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: białko, kreatyna, cytrulina, witamina D CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO) o ho ho, temat rzeka ;) Ale odkąd ćwiczę siłowo pracuje nad zdrowym [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
nie ma uniwersalnej liczby dla każdego, białko trzymaj w okolicy 2g na kg masy ciała, węglowodany na minimum jak się da, a reszta z tłuszczy coś do poczytania https://www.sfd.pl/art/Odchudzanie/Dieta_ketogeniczna%3A_rodzaje%2C_jad%C5%82ospis__przewodnik_dla_pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-a3281.html [...]
Osoby aktywne i dbające o zdrową dietę, coraz chętniej sięgają po odżywki białkowe, aby poprawić wzrost mięśni, regenerację potreningową i ułatwić sobie utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Coraz częściej słyszymy o odżywkach białkowych w kontekście odchudzania się oraz utrzymania sprawności i zdrowia osób starszych.
witam. jeżeli zaczynasz odchudzanie to na start koniecznie trzeba zainteresowa sie kwestiamy zywieniowymi, polecam zapoznac sie z artykulem https://www.sfd.pl/art/Odchudzanie/Odchudzanie__jak_schudn%C4%85%C4%87_-a2408.html na start musisz wyliczyc zapotrzebownaie kaloryczne i ulozc diete tak, aby zgadzala sie z makroskladnikami, czyli [...]
[...] jedzenia przyspieszający znacznie metabolizm, podnoszący termogenezę organizmu, a co z tym idzie wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej i odchudzanie. Zapotrzebowanie na białko waha się pomiędzy 1.0g/kg do 2g/kg wzwyż i jest ściśle związane z aktywnością, a co za tym idzie — regeneracją powysiłkową. Im bardziej jesteś aktywny, tym większą [...]
[...] ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. Tak działa regulacja centralna i obwodowa łaknienia. Według badań kluczowe dla utrzymania wagi jest stosowanie diety wysokobiałkowej. Nie rezygnowałbym mimo wszystko z większości dotychczas dostarczanych białek. Są one niezmiernie istotne dla utrzymania muskulatury. Jeśli zechcesz, bez trudu [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
[...] niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]